265th day in the UoA - Listen to your body and mind

心と体を整える/265th day in the UoA


今年は心の準備をする間もなく大雪に見舞われました。会津で初めての冬を迎えた方は驚いたかもしれませんね。クリスマスもホワイトクリスマスになりそうです。暖かくして年末年始を迎えてください。

>>食品添加物 リン(P)<<

雪の季節になり寒さが増してくるとおでんを食べることが多くなります。おでんの具には大根など野菜の他に竹輪、はんぺん、さつま揚げといった練り物が定番です。この練り物のほとんどには食品添加物が使われています。食品添加物の利点は加工が容易になる、長期保存可能などがあり、欠点は栄養を過剰摂取してしまう可能性がある、健康を害する可能性があることです。

栄養の過剰摂取を予防する点からリン(P)についてご紹介します。
リン(P)は私たちの身体のすべての組織と細胞に在り、ミネラル中ではカルシュウムについで多く、成人の体重の約1%を占めるといわれています。通常、リンの摂取量は食事で不足することはありません。栄養補助食品、清涼飲料水(酸味料として)にリンは多量に含まれていることがあり、さらに加工食品にはリン酸塩としてリンが含まれることが多く過剰摂取に注意が必要なミネラルです。

1.    リンの過剰摂取は老化を促進する
私たちは腎臓機能が正常な場合、リンは尿として排泄しますが、腎機能が低下すると過剰なリンを排泄できなくなります。
・リンの過剰摂取が長く続くと腎機能低下ししたり、腎臓に結石ができることがある。
・カルシウムの吸収が悪くなり、血中のカルシウム濃度が低下し、その影響で副甲状腺機能が亢進し、副甲状腺ホルモンの作用によって骨のカルシウムが溶け出す現象が起こります。この状態が長く続くことによって骨折しやすくなったりする。

2.    有機リンと無機リン
リンには有機リンと無機リンがあります。有機リンは肉、魚、卵、乳製品、野菜、穀物などに含まれるリンで、これらの有機リンが含まれる量はたんぱく質が含まれる量に比例することが多いです。これらの有機リンの体内への吸収率は高いものでも60%程度です。無機リンは食品添加物として使われているリンでソーセージやハム、ベーコンなどの加工肉、干物や練り物、スナック菓子、インスタント麺、ファーストフードなどのほとんどの加工食品に含まれており、その吸収率は90%以上です。


3.    リンの過剰摂取を防ぐために日常生活で注意するところ
一番は「食品添加物をなるべく食べない、買わない」ことでしょうが、難しい場合は
以下の点に留意してください。
・加工食品やお菓子を購入する時に下記のラベル表記を確認しよう。
「リン酸塩」「かんすい」「酸味料」「香料」「乳化剤」「pH調整剤」「強化剤」「粘着剤」など
・インスタントめん、中華めんは茹でたら茹で汁を捨て、新しいお湯でスープを作りましょう。
・かまぼこ・ちくわ等の練り製品 は下茹でしてから使いましょう。切ってからゆでる方がリンは抜けやすくなります。
・ハム・ソーセージ・ベーコン等の肉の加工品 ハムやベーコンは使用する大きさに切ってから、ソーセージは 切り目を入れてから、2~3 分下茹でしましょう。
(看護師)

参考資料
「日本人の食事摂取基準(2020年版)」
https://www.mhlw.go.jp/content/10904750/000586565.pdf
リンの働きと1日の摂取量 | 健康長寿ネット (tyojyu.or.jp)
熊本大学病院 栄養だより2021年6月号
栄養部だよりc_file030105931.pdf (kouseikai-med.com)


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Dear students of the University of Aizu,

The snow season started before we became mentally ready for this. If this was your first heavy snowfall in Aizu, you might have been surprised. It seems we are going to have White Christmas this year. Please stay warm and have a wonderful new year.

>> Phosphorus, the food additive <<

Now the snow season has started. As it gets colder, we more often eat oden. Typically, in addition to vegetables like daikon, we often use fish paste products including chikuwa, hanpen and satsumaage for oden. Most of the fish paste products contain food additives. They make their processing easier and the storage period longer on the one hand, but they also may cause excessive intake of nutrition or damage your health on the other.
Today, I would like to write about phosphorus (P) in relation to the excessive intake of nutrition. Phosphorus (P), which can be found in all tissues and cells of our body, is the second most abundant mineral after calcium. It is said that it accounts for about 1% of the weight of an adult. Normally, we can take enough phosphorus from the diet. However, nutritional supplements and soft drinks (as an acidifier) can contain a large amount of phosphorus, and processed foods very often contain phosphorus as phosphate, so we have to be careful not to take too much phosphorus.

1. Accelerated aging caused by excessive phosphorus intake
When our kidneys are healthy, phosphorus is excreted in urine, but when their function deteriorates, we cannot get rid of excessive phosphorus.
- When the excessive intake of phosphorus continues for a long period, the kidney function declines and stones may be formed in kidneys.
- The absorption of calcium is inhibited, which will lower the calcium concentration in blood. As a result, hyperfunction of parathyroid glands takes place, and parathyroid hormone starts to dissolve calcium in the bones. When this condition continues, the bones will become more fragile.

2. Organic and inorganic phosphorus
There are two types of phosphorus, organic and inorganic. Organic phosphorus is found in meat, fish, eggs, diary products, vegetables and grains, and the amount of organic phosphorus usually increases as the amount of protein increases in these foods. The absorption rate of the organic phosphorus into the body is at most about 60%. Inorganic phosphorus, on the other hand, is used as food additives, which can be found in processed meat such as sausage, ham, bacon, and dried fish and fish paste products, snacks, instant noodles, most processed foods sold in a fast food restaurant. Their absorption rate is over 90%.

3. Precautions in daily life to prevent excessive phosphorus intake
The most effective precaution will be to avoid food additives, but if this is too difficult, please keep the following in mind.
- Please check the ingredients labels when you buy processed foods or snacks. Avoid “phosphate," "brine," "acidifier," "flavoring," "emulsifier," "pH adjuster," "fortifier," "adhesive" as much as possible.
- Please dump the water that you used to boil instant noodles and make the soup with fresh water.
- Boil fish paste product (such as kamaboko and chikuwa) before eating. If you cut them before boiling, more phosphorus will be removed.
- Please cut processed meat such as ham, sausage, and bacon first and boil for a few minutes before cooking.
(Nurse)

References (Japanese only)
「日本人の食事摂取基準(2020年版)」
https://www.mhlw.go.jp/content/10904750/000586565.pdf
リンの働きと1日の摂取量 | 健康長寿ネット (tyojyu.or.jp)
熊本大学病院 栄養だより2021年6月号
栄養部だよりc_file030105931.pdf (kouseikai-med.com)

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